nlenfrdeitptrues

Veilig internetten

veilig internettenAls het gaat over de internetveiligheid van je kind is er één tip die keer op keer terugkomt: praat met je kind.

Praat open over internetveiligheid en zorg voor een tweezijdig gesprek. Geef hen de ruimte hun ervaringen te delen en vraag eventueel hoe zij dingen ervaren. Praat daarna over jouw ervaringen en hoe jij tegen internetveiligheid aankijkt. Het kan helpen om speciale gespreksopeners te gebruiken, waar we zo nog op terug zullen komen.

 

Enkele vragen die je kunt gebruiken zijn:

Welke apps gebruik je allemaal om met je vrienden te praten?
Spreek je weleens met vreemden die je online hebt ontmoet? Hoe heb je die leren kennen?Wat denk je dat vreemden over jou te weten zouden komen als ze op internet naar je zouden zoeken?
Heb je een favoriet social mediaplatform? Wat vind je daar het leukst aan?
Vind jij het anders om iets online te vertellen dan dat je dat offline doet? Wat is het verschil volgens jou?
Ben je weleens nare berichten tegengekomen op internet?

Aan de hand van het gesprek kunnen dan een aantal afspraken gemaakt worden. Hieronder enkele voorbeelden

  • Vóór je iets downloadt, altijd eerst toestemming vragen. Zo is de kans kleiner dat er per ongeluk malware op het apparaat gedownload wordt.
  • Houd persoonlijke gegevens weg van het internet. Gebruik bijvoorbeeld een nickname en zet nooit je huisadres of het adres van je school online.
  • Scherm al je social media-profielen af zodat vreemden ze niet zomaar kunnen zien.
  • Deel de wachtwoorden van je social media en andere accounts met je ouders – en alléén met je ouders.
  • Als je iets niet in iemands gezicht zou zeggen, zeg het dan ook niet online. Houd de normen en waarden aan die je zijn aangeleerd, ook als je op het internet bent.
  • Respecteer de privacy van anderen. Zet niet zomaar foto’s van anderen online en deel geen berichten die mensen in vertrouwen met je delen.
  • Als nodig, dan mogen je ouders in je telefoon of computer kijken. Dit kan ook met digitaal ouderlijk toezicht gebeuren.

Meer info kan je vinden op https://www.childfocus.be/nl/preventie/clicksafe-veilig-internetten

Succes!